31 Ağustos 2014 Pazar

Monopoly

Daha önceleri D&D hakkında konuşurken masa üstü oyunların babası olarak bahsetmiştik fakat şimdi bir kral hakkında bir kaç söz söylemek istiyorum; Monopoly...

Çocukluğumuzda Atari bizim için ne ise Monopoly de oydu. Tek bir sefer göz ucuyla bile bir Atari görmeden ona aşık olan ben tabi ki Monopoly de göremeden büyüdüm. Onun yerine kırtasiyelerde satılan türevleriyle avuttuk gönlümüzü. Bunların arasında ise favorim ''Yeni Borsa'' olmuştur ama hep hayalimizde ''Yeni Borsa'nın gerçeği'' ne sahip olmak yatardı. Yeni Borsanın detaylarında ufak tefek farklılıklar bulunurdu fakat ''Hepsi Benim'' birebir Monopoly devşirmesiydi.


O günlerde orijinal ismini bilmediğimiz bu oyunun temelleri 1903 yılında atılırken yine bugünkünden farklı bir isimle tasarlanmıştı. The Landlord's Game yani Arazi Sahibinin Oyunu.



5 Ocak 1904 tarihinde patenti alınan oyunun yaratıcısı Elizabeth Magie Phillips oyununu tasarlarken ''Toprak, hava ve denizler gibi herkesin malıdır ve eşit paylaşılmalıdır'' ilkesini öne süren Henry George'un Georgism fikirlerinden etkilendi.


1910 yılında Albert Philips ile evlendiğinde oyunu çoktan piyasaya çıkmıştı. Parker Brothers, eşi Albret'in kart oyunu olan Mock Trial'ın patent haklarını 1912 yılında satın aldığında bu büyük oyun firmasının Philips ailesiyle olan temaslarını da başlamış oldu. 1937 yılında Elizabeth'in yarattığı oyunlardan 2 tanesi  Bargain Day ve King's Men Parker kardeşler tarafından satın alındı ve nihayet 1939 yılına gelindiğinde The Landlord's Game'in yeni sahibi Parker kardeşler oluyordu.


Bu satın alma işlemiyle birlikte 1933 yılında Charles Darrow tarafından piyasaya sürülen ve 1935 te Parker kardeşlerin çocuğu haline gelen Monopoly annesiyle aynı çatı altında buluşma fırsatını yakaladı.
Charles Darrow Monopoly'yi geliştirmeye 1929 yılında ekonomik buhranda işsiz ve parasız kalınca başlamıştı. Amacı yoksulluk içerisinde olan ailelerin evlerinde zenginliği kısa bir süre de olsa tadarak iyi vakit geçirmesini sağlamaktı. Bu fikri çok rağbet gördü ve oyunu piyasaya çıktığı ilk yıl 1.8 milyon adetlik bir satış rakamına ulaştı.
Bu oyun dünyada çığ gibi büyüyen bir ilgiyle karşılandı. 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi kamplarındaki esirlere ulaştırılabilen Kızıl Haç yardımları arasında ;Monopoly de vardı. Oyun kutuları içerisinde ise kaçmak için gerekli olan bazı alet edevat ile oyuncak paralar ile değiştirilen gerçek paralar bulunuyordu. Kaç esir bunlardan faydalanarak kaçtı bilinmez ama o kamplardan kaçanların sayısı 35 bini buldu.
Bu savaşı takip eden yıllarda ise Komünizmin simgesi halinde olan Sovyetler Birliği tüm Doğu Avrupayı etkisi almasıyla bir Kapitalizm simgesi olarak algılanan Monopoly bu Demir Perde ülkelerinde yasaklandı. Yasak sonrası para ve cesareti olanlar bu oyunu kaçak yollar ile edinirken bu vasıflardan yoksun olanlar ise evlerinde kendi oyunlarını imal ediyorlardı.
Doğu blokta bunlar gerçekleşirken batıda 1970 yılında oyunun Görme Engelliler için tsarlanan versiyonu raflarda yerini aldı. 1987 yılında Gorbaçov önderliğinde bir çok demokratik reform gerçekleştirmeye başlayan S.S.C.B. Monopoly satışını yasal hale getirdi.
2000li yıllara gelindiğinde oyun Wii, PlayStation, Xbox, PC, Cep telefonları gibi bir çok dijital platformda yerini aldı.

Monopoly bugüne kadar 111 değişik ülkede 41 farklı dil ile yayınlandı ve 270 milyonun üzerinde bir satış rakamı yakaladı. Hala üretimi ve oynanışı devam eden oyunun kağıt para yerine dijital kartlar kullandığı ''Elektronik Bankacılık'' yada bir atm makinesi kullanılan ''Çılgın Banlamatik'' versiyonlarının yanı sıra animasyon, film yıldızları, tv dizileri vb temalı onlarca farklı versiyonu piyasaya sürüldü.

 




Paylaş:

29 Ağustos 2014 Cuma

Devil May Cry Anime Serisi

DmC serisi kafa göz dalmayı seven oyun müdavimleri açısından kalplerde hep ayrı bir yer edinmiştir. Capcom tarafından hayatımıza sokulan seride beyaz saçlı prens Dante ile yola koyuluyoruz
Anime serisinde iblisleri görme kabiliyetine sahip olan Dante bir Hayalet Avcısı mantığı ile bu iblisleri avlamaktadır. Bunun için ofisine gelecek olan başvuruları bekleyen kahramanımızın deyim yerindeyse maddi yönden iki yakası bir araya bir türlü gelmemektedir.
Yaklaşık yirmişer dakikalık bölümler halinde yayınlanan dizinin her bölümünde Dante'yi farklı bir olayı çözerken görüyoruz. Bu sebepten bölüm kaçırmak çok şey ifade etmiyor. Tabi ki bölümler arası bağlantılar var ve en güzeli seri halinde izleyebilmek fakat herhangi bir bölümü bulamadığınızda bir sonraki bölüme devam etmenizde de pek bir sakınca yok.
Türkanime.tv sitesinde Türkçe altyazı ve japonca dublaj olarak izleyebilme imkanınız olan seri oyunun hayranları için mutlaka görülmesi gereken bir dizi
Paylaş:

Pyramat Oyun Koltuğu

Oyun konforu için en önemli noktalardan bir tanesi de koltuk. Pyramat oyun koltuğu bize bu konforu sağlayan portatif bir çözüm sunuyor.

Koltuğun katlanabilme özelliği sayesince istediğimiz gibi taşıyabiliyoruz. Hatta işimiz bittikten sonra kalabalık yapmasını istemiyorsak bir ütü masası misali kaldırabiliriz de. Herhangi bir ayağı olmasa da gayet dengeli bir tasarıma sahip. Kesinlikle arkaya gitme gibi bir durumla karşılaşmazsınız fakat ister istemez bu koltuğu bir sallanan sandalye gibi kullanıyorsunuz. Üretici firma 90kg gibi bir taşıma kapasitesi vermiş ki bu sınıra yaklaşacak beyler için sorun teşkil edebilecek bir nokta bu.


Donanıma gelirsek koltuğun baş kısmında stereo hoparlörler bulunmakta. Bu hoparlörler direk kulaklarınızın arkasında olduğu için oyun atmosferini oldukça iyi  yaratıyor. Koltuğun sağ tarafında bir kontrol paneli bulunuyor. Bu panelde ses ve bass düzeylerini ayarlama tuşları, adaptör girişi, kulaklık için input ve output yuvaları bulunuyor.
Bu yuvalardan input kısmına normal olarak ses kaynağınızdan bir giriş sağlıyorsunuz, output kısmıyla ise ister bir kulaklık takıp dışarıya ses vermeden oyun oynayın isterseniz paralel olarak başka bir cihaz için ses kaynağı olun. Hatta ikinci bir pyramat koltuğunuz varsa onun input yuvasını buradan besleyerek her iki koltukta da stereo ses alabilirsiniz.

Kutu içeriği olarak koltuğun yanında erkek/erkek uçlu 2.5mm bir jak kablo ve dişi kulaklık girişini kırmızı ve beyaz kompozit audio girişe çeviren bir adaptör geliyor. Bu adatör sayesinde ps, snes, xbox gibi cihazlardan direk ses alma şansımız oluyor.
Durduk yerde gidip almak için fuzuli bir ürün olarak görülebilir ama eğer puf, armut koltuk vb gibi saçma sapan bir ürün almayı düşünüyorsanız paranızı böyle bir koltuk ile değerlendirmeniz çok daha mantıklı olacaktır.
Paylaş:

28 Ağustos 2014 Perşembe

Assassin's Creed Çizgi Roman Dizisi

Assasins's Creed serisi benim hep oynamayı çok istediğim fakat bir türlü ısınamadığım bir dizidir. Brotherhood ve Assasin's Creed III oynama girişimlerim hep yarım kalmıştır. Bazen oyun ne kadar iyi de olsa böyle elinizin gitmediği olabiliyor. Belkide Ubisoft'un Prince of Persia serisine artık oyun çıkarmıyor olması ve benim kendi zihnimde sanki Assasin's Creed'i hastası olduğum Prince of Persia yerine koydular gibi gelmesi aramıza soğukluk sokmuş olabilir.

Neyse biz konumuza gelecek olursak; bir süredir bu seriye ait çizgi romanlar da ülkemizde yayınlanmaya başladı. Akılçelen Kitaplar etiketi ile yayınlanan sayıların hikaye kısmını Eric Corbeyran, resimleme kısmını ise Djillali Defali (Defaux) üstlenmiş. Güçlü Özkök de Türkçe çevirisi ile seriye katkı sağlamış.


Kitapların kapağı, baskısı, renklendirmesi insanı okumaya kıyamaz hale getirecek kadar güzel. Bugüne kadar Türkçe olarak çıkan 3 sayının da sayfa sayısı 48 (Aslında orijinal baskıdaki sayı 46 ama biz künye olarak kullandığımız 2 sayfayı da sayıyoruz) yani bir çırpıda okunabilecek ideal bir hikaye uzunluğu var. Buna rağmen hikayedeki kopukluk ve detaylara girememe okuyucuyu baya bir zorluyor. Şöyle ki oyunun hikayesinden haberdar olanları tatmin etmediği gibi oyunu bilmeyip sadece bu yayını okumak isteyene de yeterli açıklamaları sunmuyor. Bu ilk sayılarda sanki oyuna yetişme çabası içindeler. Halbuki ellerinde uçsuz bucaksız bir tarih şeridi varken çok daha doyurucu hikayeler oluşturabilirler.

Serinin popülerliği umarım hit oyunların çizgi romanlarının da ciddi bir tüketim pazarı olduğunu yayıncılara gösterir. Bu sayede belki de Diablo, Tomb Raider ya da The Last of Us gibi oyunların yayınlarını da ülkemizde görebiliriz.
Paylaş:

25 Ağustos 2014 Pazartesi

Xbox Original Softmod Bölüm 3: Xbox için Yeni Harddisk Formatlamak

Daha önceki iki yazıda önce xbox softmodlama ardından da bu xbox içerisinden Recovery diski oluşturma işlemlerini gerçekleştrimiştik. Şimdi de bu Recovery diski yardımıyla yeni bir harddisk oluşturmayı deneyeceğiz. İhtiyacımız olan;


  • IDE harddisk
  • IDE harddisk bağlayabileceğimiz bir bilgisayar yada güncel bilgisayarlara bağlayabilmek için adaptör
  • Xbox HD Recovery diski
İşlemi yaparken normal bir harddiske işletim sistemi kurarken izleyeceğimiz yollardan farklı birşey gerçekleştirmeyeceğiz. Sadece burada kullanacağımız hdd'in lockable/unlockable olup olmadığını kontrol etmemiz gerekli. BURADAN , kullanacağımız diski kontrol edip eğer unlockable ise lockable bir disk ile değiştirmemiz gerekli.

  1. Bilgisayarımızda işletim sistemimizin yüklü olduğu hdd yerine xboxda kullanacağımız hdd bağlıyoruz.
  2. Bilgisayarımızı açıp BIOS ayarlarından Boot için CD-Rom seçeneğini işaretliyoruz.
  3. HD Recovery diskini takıp bilgisayarı yeniden başlatıyoruz.
  4. Bilgisayar cd'den önyüklemeyi yaptığında karşımıza Xbox HD Maker menüsü çıkıyor. İlk seçeneği ''1) Boot VGA console with xbodrive utilities'' kullanacağımız için boot: 1 yazıp enter'a basıyoruz. Ardından eğer çıkarsa; Enter mode number or 'scan': kısmına 6 yazıp devam ediyoruz. Buradan sonraki adımlarda sırasıyla gelen ekranlarda;
  • root@Xbox-HDM: /1 xboxhd
  • Do you wish to continue ? (yes/no) : yes
  • Make your choice [1/8] : 1
  • Continue writing partition table (yes/no) : yes
  • Do you wish to building F-Partition (yes/no) : yes
  • Continue [yes/no] : yes
  • Continue copying files from /xboxhdm/C [yes/no] : yes
  • Continue copying files from /xboxhdm/E [yes/no] : yes
  • Make your choice [1/8] : 8 

Son seçeneği de tamamladıktan sonra bilgisayarımızı yeniden başlatıyoruz. Yine aynı menü geliyor karşımıza faka bu sefer 1 yerine 3 numaralı seçeneğe girmemiz gerekiyor boot :3 yazıp devam ediyoruz. Bu sefer karşımıza sol üstte linux pengueni olan bir ekran geliyor. Yazılar akıp geçtikten sonra komut ve onay satırlarını giriyoruz.

root@Xbox-HDM: /1 lockhd -a
Are you sure you want continue [y/n] : y


Sonunda bu ekranı;
: yes
: yes
: no
: no
: no
şeklinde yakaladık mı işlemimiz tamam demektir, başka hiçbir işlem yapmamıza gerek kalmadan diski direk xbox içerisine takıp oynayabiliriz. Eğer farklı bir sonuç alırsak büyük ihtimalle hdd kilitleme adımında bir sorun çıkmıştır. Ya şansımızı bir kez daha deneyeceğiz ya da başka bir hdd ile tekrar deneme yoluna gideceğiz.

Kullandığınız harddiske göre ekranlar zaman zaman bu şekilde karşımıza gelmiyor. Direk pengueli bir ekrandan komutları girmeye başlıyorsunuz. Fakat gireceğimiz 2 tane komut olduğu için (diğerlerinin hepsi yes) hiç kafanız karışmadan işlemi gerçekleştirebiliyorsunuz.


Bu yazıyı beğendiyseniz sol alt köşedeki butonlar ile paylaşabilir ve sağ üst köşeden bizi sosyal ağlarda takip edebilirsiniz
Paylaş:

24 Ağustos 2014 Pazar

Drakon

Masa üstü rpg oyunlarının biraz daha hafifletilmiş bir versiyonu olan Drakon'da bir grup maceracı ve hazine avcısı grubunun içerisndeki karakterlerden biri rolünü üstleniyoruz. Amacımız çok büyük bir hazinenin üzerinde oturan Drakon isimli ejderhanın mağarasına girip hazinesinden tırtıklamak. Fakat bu girişimden ejderha Drakonun haberi oluyor ve ona yakalanmadan hazineden gerekli altınları alıp mağaradan ilk kurtulan olmak
Oyun kare şeklinde kartlar ile mağara içerisinde yol açarak ilerliyor. Herhangi bir zar kullanımı olmayan oyun basit bir oynanış şekline sahip
Klasik oyun türünde karakterlerin hepsi aynı özelliklere sahipken alternatif oyun seçeneklerinde bu karakterler kimlik kazanmakta. Burada Barbar, Amazon, Cüce, Şövalye, Hırsız ve Büyücü karakterlerini oynayacağınız stratejiye göre seçmeniz gerekmekte.
Burada örnek vermek gerekirse; Barbar karakteri zor kullanarak diğer karakteri odadan itebiliyor yada Hırsız karakteri aynı odadaki diğer oyunculardan altın çalabilme yeteneğine sahip.

Oyunda her oyuncunun elinde oda kartları bulunur ve bu oda kartlarını oyun alanına yerleştirdikten sonra desteden yeni bir kart seçer. Sıra gelen oyuncu oda yerleştirmek veya bulunduğu odadaki aksiyonları gerçekleştirmek ihtimallerinde birini seçer. Kalabalık olarak oynandığında çok keyif veren oyun 2 kişi oynandığında aynı tadı pek sunamamkta.
Oyunu yayınlayan Fantasy Flight Games firmasının Starcraft, WarCraft, The Lord of the Rings serisi, Doom, Game of Thrones gibi oyunları da yayınlamış olması firmanın en büyük referansı.

Oyuncu Sayısı: 2-6
Yaş Kategorisi: 10 ve üstü
Yaklaşık Oyun Süresi: 40dk
Tasarımcı: Tom Jolly / 2001

Paylaş:

23 Ağustos 2014 Cumartesi

Dungeons and Dragons

Hem masaüstü oyunları hemde frp oyunlarının babası olan D&D  1974 yılında Gary Gygax ve Dave Arneson tarafından yaratılımıştır. Günümüzde hala kitapları çıkan oyunun video oyunları ve filmleri de piyasaya sürülmüştür. Genelde ingilizce bilmeyen Türk oyuncuların oynamakta zorluk çektiği serinin 2000 yılında çıkan bir başlangıç seti ve bunun dışında basılan 3. Versiyon Oyuncunun El Kitabı dışında Türkçe içeriği maalesef bulunmamaktadır.
Oyunun müdavimlerine burada ahkam kesme gibi bir niyetim tabiki olamaz ama her oyuncu bu ismi mutlaka duymuştur. Duyup ta hiç tecrübe etmemiş oyuncular için kısa bir özet geçmek faydalı olabilir.

Oyun DM (Dungeon Master) ünvanlı oyun yöneticisi tarafından yönetilir. Burada DM kitaba bağlı kalacaksa tüm hikayeyi oyunculardan önce okuyarak bilgi sahibi olur ve buna göre ilerler. Bunun yanı sıra hikaye akışında değişiklik yapma yada tamamen bağımsız bir hikayede oyunu yönetme hakkı da vardır. Tabi bu seçenekte DM'nin hikaye kurgulamaktaki yeteneği önem kazanmaktadır. DM oyuna kesinlikle katılmaz sadece yönetme görevi vardır. Daha sonraları yazılan çeşitli frp oyunları uzay ve farklı galaksiler başta olmak üzere bir çok evren kurguladıkları için DM ünvanı zamanla GM (Game Master) olarak değişmiştir.

DM dışında kalan oyuncular Elf, Ork, Cüce, Buçukluk gibi farklı yetenekler ve fiziksel özelliklere sahip karakterler seçerler. Bu karakterler DM'ın anlattığı hikayede kendilerine sıra gelince (yada verilince) hikaye örgüsü içerisinde aksiyonları gerçekleştirirler. Bu aksiyonları gerçekleştirme süresinde eğer DM gerekli görürse oyuncuya zar attırır. Oyunda alışmış olduğumuz altı yüzlü zar dışında değişik geometrik şekillere ve sayılara sahip zarlar da kullanılır. Örneğin; karakteriniz orklar ile dolu bir meydanı geçmek istemektedir. Eğer siz,  ''Kimselere gözükmeden aralarından geçer giderim'' derseniz bu gerçekleşmesi düşük ihtimalli bir aksiyondur ve DM size zar attırır. Yine örnek olarak der ki ''2 tane 20 yüzlü zar at ve bunların toplamı 35 üzeri olsun'' Eğer oyuncu attığı zarlarda bu sayıyı tutturursa DM: ''Orklar kendi aralarındaki ganimet kavgasına o kadar dalmışlardı ki senin geçmeni fark etmediler bile'' diyip oyunu devam ettirir, oyuncu 35 üzerindeki bir sayıyı atamazsa Orklar karakteri fark eder ve oyunun ilerleyişi bu duruma göre şekillenir. Bu sefer ya çatışmaya girmeyi ya da kaçmayı seçebilirsiniz. Biz kaçmayı seçelim. Hızlı kaçtınız ve bir kayanın arkasına saklandınız. Birden gözünüze gizli bir kapı ilişti, ne yaparsınız? İşte oyun atılan zara göre nereden nereye geldi...
Oyunun gidişatına göre birkaç saat sürebileceği gibi yıllardır devam eden oyunlar bile vardır. Aslında tamamen şizofrenik bir kafada oynanan oyunu eğlenceli kılan unsur ise DM'nin oyuna hakimiyeti ve yönlendirmesidir. Oyunu iyi anlatan ve oynayan bir grup ile sadece bir zar kümesi yardımıyla saatler geçirmenize imkan tanıyan D&D her ne kadar dijital platformlar hayatımıza entegre olasa da tahtını daha uzun süre kimselere kaptırmaz.

Oyuncu Sayısı: Sınırsız
Yaş Kategorisi: 10 ve üstü
Yaklaşık Oyun Süresi: Sınırsız
Tasarımcı:  Gary Gygax & Dave Arneson / 1974
Paylaş:

Xbox Original Soft Mod Bölüm: 2 / Xbox HD Recovery Diski Oluşturmak

Xbox original soft mod işlemini daha önce anlatmıştım fakat makineye bu işlemi yaptıktan sonra bir de bu makinenin harddiskini daha yüksek kapasiteli bir hdd ile değiştirmek gerekiyor zira mevcut disk 8gb büyüklüğünde ve içerisine bir oyun anca sığıyor.

Bu işlem için tabiki öncelikle soft mod yapılmış bir xbox ve bir bilgisayar geerekiyor. Bunun yanında;

  • xbox ve pc arasında dosya transferi için Filezilla yada muhadili bir program
  • xboxhdm klasörü
  • İki cihazı aynı ağa bağlamak için gerekli kablolar
  • Boş bir cd

İşlemin yapılışı:

  1. Softmod işlemini yaptığımız xboxımızı ethernet kablosuyla bilgisayarımızın bağlı olduğu modeme bağlıyoruz
  2. Xboxı açıp system > boot softmod menu yaptığımızda ana menüde cihazın ip aldığını göreceğiz fakat ip yanında static yazmakta. Ayarlar kısmından bunu DHCP yapmamız gerekiyor.
  3. Settings sekmesine girip buradan da Network kısmını seçiyoruz
  4. Karşımıza gelen ekranda type kısmını DHCP olarak değiştirip FTP Server başlığı altındaki ilk sekmeye Yes diyip çıkıyoruz. Burada ayrıca filezillanın bizden isteyeceği username ve password kısımlarına da xbox yazacağımızı öğrenmiş olduk
  5. Bu menüden çıkıp tekrar ana dizine geliyoruz ve reset network sekmesne basınca cihazın tekrar ip aldığını fakat bu sefer static yerine DHCP yazdığını görüyoruz. Artık işin pc kısmına geçebiliriz.
  6. PC'ye geçince eğer yüklü değilse ilk iş olarak Filezilla'yı yüklüyoruz
  7. Program açıldığında üst çubuğa xboxımızın ip numarası, kullanıcı adı ve şifresini giriyoruz. (kullanıcı adı ve şifre xbox)
  8. Bağlandıktan sonra xbox harddiskinin içerisine ulaşabiliyoruz. xboxhdm klasörümüzün içerisindeki linux klasörünü açıyoruz. Burada gördüğümüz C ve E klasörlerini silip yerlerine filezilla aracılığıyla xboxın içindeki C ve E klasörlerini kopyalıyoruz.
  9. xboxhdm > linux > eeprom klasörünün boş olduğunu kontrol ediyoruz
  10. Buraya xbox içerisinde E > Backup > Eeprom > eeprom.bin dosyasını kopyalıyoruz
  11. Kontrol amaçlı olarak pc mizde bulunan xboxhdm klasörüne kopyaladığımız E, C, eeprom klasörlerinin dolu olduğunu kontrol edip xboxhdm klasörünün ana dizininde make-iso-win'e tıklıyoruz ve xbox harddiski oluşturmada kullanacağımız linux cd'sinin disk imajı ana dizinimizde beliriyor. Bunu bir cd yazma programıyla yazdırıp işlemimizi tamamlıyoruz.
    Bu yazıyı beğendiyseniz sol alt köşedeki butonlar ile paylaşabilir ve sağ üst köşeden bizi sosyal ağlarda takip edebilirsiniz
Paylaş:

21 Ağustos 2014 Perşembe

Ingenious

Ingenious peteklerden oluşan altıgen bir tahta üzerinde oynanan bir zeka ve strateji oyunudur. 2-4 kişi arasında oynanabilen oyunun kuralları oldukça basit olmasına rağmen özellikle 4 kişi oynandığında insanı epey saran bir oynanışı vardır.


Oyun, herbirinin üzerinde altı farklı rengi simgeleyen şekillerin bulunduğu taşlar yardımıyla oynanır. Bu taşların her birinde bitişik iki petekt bulynmakta ve peteklerin rengi aynı olabileceği gibi farklı renklerden de oluşabilmektedir. Bu petek çiftlerini oyun tahtasına yerleştirerek puanları toplamak bizim hedefimiz fakat asıl amaç her renkten dengeli bir şekilde puan toplamak

Oyuncuların herbirinin taşlarını dizmesi için birer ıstakası ve topladıkları puanları işlemek için birer puan kartları vardır. Bu puan kartlarında her bir renk için 18 kutucuk ve bu kutucuklarda ilerlemek için her renkten birer ufak küp bulunmaktadır. Oyun sonunda herhangi bir renkten en düşük puanı alan oyuncu diğer renklerde en yüksek puanları bile toplamış olsa oyunu kaybediyor. Örneğin tüm renklerden 18 puan toplayıp sadece sarı renkten 5 puan toplayan oyuncu sıralamada 6 renkten de 6 puan toplayan oyuncunun gerisinde kalır.

Çok uzun olmayan oyun süresiyle oynarken insanı sıkmayan hatta tavla vari olarak birkaç el üzerinden maçlar yapma imkanı sağlayan ingenious piyasaya çıktığı 2004 yılında kategorisinde en iyi oyun ödülünü almış bir masa üstü çok oyunculu strateji oyunudur. Oyunculara bireysel oynama imkanı sağlamasının yanında takım halinde mücadele etme fırsatını da tanımaktadır.

Oyuncu sayısı: 2- 4
Yaş kategorisi: 10 ve üstü
Yaklaşık oyun süresi: 30dk
Tasarımcı: Reiner Knizia
Paylaş:

20 Ağustos 2014 Çarşamba

Nintendo Wii Kanal Ekleme / Nintendo Kütüphanesi Oluşturma

Merhabalar arkadaşlar;
Bu konuda Nintendo hayranları için nasıl Nintendo kütüphanesi oluşturabilirim onu denemeye çalışacağım.
Biraz araştırma ile bu işlemi yapmak için öncelikle .wad uzantılı kanalları eklemem gerektiğini öğreniyorum. Bu kanallar Nintendo Wii'yi açtığımızda ekranımıza gelen küçük uygulama pencereleri. İstediğimiz uygulamaları Wii ekranına iliştirmek için bir düzenleyici programa ihtiyacım var.

  1. İlk adım olarak internetten ''wad-manager'' adlı programı bilgisyarıma indiriyorum. Bu dosyayıyı Wii'de kullanabilmem için daha önceden crackleme işlemi için kullandığım ve halihazırda konsoluma takılı olan sd karta ihtiyacım var. Hafıza kartını konsoldan çıkarıp kart okuyucumla birlikte bilgisayarıma taktım. Kartın dizini içinde zaten ''app'' isminde bir klasörüm bulunuyor. ''wad-manager'' uygulamasını direk bu app klasörünün içerisine kopyalayıp yapıştırdım.
  2. İkinci adım olarak sd card ana dizininde aynı app kalsörü gibi wad adı ile bir klasör oluşturuyorum. Bu klasör benim internetten indirmiş olduğum tüm wad dosyalarını, kanalları, emulatörleri, oyunları derli toplu tutmak için kullanacağım depo aslında. Ben buraya eski nintendo sistemlerinin emulatör dosyalarını ( örn: snes ) doldurdum. Sonuçta amacım bir Nintendo kütüphanesi oluşturmak.
  3. Bilgisayar ile işim bitti, sadece birkaç dakikamı alan iki adımla işimi hallettim. Şimdi tekrar sd cardımı Wii'ye takıp sistemi açacağım.
  4. Bu crack uygulamalarını yaparken hep konsolları ilk açışta acaba sorun çıkacakmı diye ince bir telaşa kapılırım, sorun çıkması halinde ise bir dizi küfürden sonra youtube başına geçerim. Neyse ki bu kez bir sıkıntı yaşamıyorum ve açılış ekranı karşıma geliyor. Ekrandaki bir dizi kanaldan HomeBrew Channel'a girip wad-manager isimli uygulamayı çalıştırıyorum. 
  5. Gelen ekrandan SD Card seçeneğine girdiğimde karşıma kart içerisindeki klasörler çıkıyor
  6. Bu menüden sd kart içerisinde yer alan .wad uzantılı dosyaları yükleyeceğim. Ben bu dosyaların tamamını ''wad'' klasörüne koyduğumdan bu klasörü seçiyorum. Karşıma gelen dosyalar arasından Sega Genesis ve Snes emulatörlerini sırasıyla yükleyerek bu adımı da tamamlıyorum
  7. Yükleme işlemi birkaç saniye içerisinde hızlı bir şekilde gerçekleşti. Şimdi konsolun ana ekranına home tuşu ile geliyorum ve kanallar karşımda.
  8. Emulatörleri yükledim fakat bu emulatörlerde oynamak için bana birkaç tane oyun lazım. Oyun deposu olarak ben 640 GB kapasiteli bir usb harici hdd kullanıyorum, gerçi piyasada fiyatı oldukça ucuzlayan 16 GB kapasiteli bir usb flash disk de işimi fazlasıyla görebilirdi fakat bu sayede hem wii oyun arşivimi hem de eski konsol romlarımı bir arada tutyorum.
  9. Bu harici disk içerisinde herhangi bir yere rasgele oyun romlarımızı yüklesek dahi sistem bu dosyaları okuyabilecek çünkü emulatörler kalıp bir dizinden seçim yapmıyor, biz oyun dizinini manuel olarak seçiyoruz. Ben daha derli toplu olması açısından ''retro games'' isimli bir klasör, bunun içerisine de ''Genesis'' ve ''snes'' isminde iki ayrı klasör oluşturdum. internette isozone (benim genelde tercih ettiğim site) sitesinden birkaç tane genesis ve snes oyunu indirip ilgilli klasörlerin içerisine kopyaladım.
  10. Harici diskimi konsolun usb girişine takıp menu ekranından emulatörü çalıştırıyorum. Genel olarak tüm emulatörler benzer şekilde çalışıyor. Load sekmesini bulunca ya ilk önce hangi aygıttan yükleme yapacağımızı soruyor (burada sd kart da bir depo olarak gözüktüğünden istersek oraya da oyun romları kopyalayabiliriz fakat ben sd kart içerisinde sadece uygulama ve crack dosyaları tutmayı terch ediyorum) yada direk dizini seçmemiz için bizi yönlendiriyor. Benim dosyalarım harici disk de olduğu için usb seçtim. Ardından retro games>genesis>Ultimate Mortal Kombat 3 yolunu takip ederek oyunumu çalıştırıyorum.
Nintendo Wii belki de benim en çok sevdiğim konsol. Bir kere içerisindeki sistemle GameCube oyunlarını açma imkanımız var ve üzerinde 4 adet GC kol girişi bulunuyor. Kalabalık bir arkadaş grubu toplandığımızda GC kollarıyla cihazı destekleyip Wii oyunlarını da 4 kişi oynayabiliyorum. Ayrıca gerekli aparatları edinince konsola nes ve snes kollarını da takmak mümkün. E zaten Nes,Snes oyunlarını çalıştıracak emulatörleri de yüklediğimize göre sadece N64 oyunlarını orjinal kollarıyla oynamaktan mahrum kalıyoruz. Diğer herşey için bize Wii yetiyor.Wii'ye yükleyebileceğimiz emulatörleri kısace listelemek gerekirse;


  • Sega Genesis
  • Sega Master System
  • Nes
  • Snes
  • N64 (gerçi ben bunda biraz sorun yaşamıştım)
  • GameBoy (Color,Advance)


şeklinde sıralayabiliriz. Ayrıca çoğu oyunu kanal olarak yüklememizde mümkün.


Bu yazıyı beğendiyseniz sol alt köşedeki butonlar ile paylaşabilir ve sağ üst köşeden bizi sosyal ağlarda takip edebilirsiniz
Paylaş:

Dual Play

Dual Play teknolojisi aslında yeni üretilen bir teknoloji değil, var olan bir teknolojinin farklı olarak uyarlanması şeklinde açıklanabilir. 3D teknolojisine sahip bir televizyonda Dual Play'i de tatmak pek tabi mümkündür

3D teknolojisinde aralarında az bir sapma da olsa farklı açılarda iki tane 2D görüntü üst üste gelir. 3D gözlükler ise bu iki görüntüyü beynimizde birleştirmemize yardımcı olur. Üst üste gelen farklı dalga boylarındaki bu iki resim sol ve sağ lens olmak üzere iki farklı cam yardımıyla algılanır. Burada üstte yer alan resim sol lens ile görülürken altta olan görüntü sağ lens ile seçilir ( yada tam tersi )
Aktif üç boyutlu gözlükler çok hızlı bir şekilde bu iki lensi kapatıp açarak beynimizde üç boyutlu görüntü oluştururken pasif gözlükler bunu gözlüğün her iki camına da farklı sabit lensler koyarak gerçekleşir (x-y).

İşte zaten dananın kuyruğu da bu noktada kopuyor. Bir gözlükteki iki camı farklı yapmak yerine aynı yapıldığında (x-y yerine x-x veya y-y olarak) x-x gözlüğü sadece üstteki, y-y gözlüğü ise sadece alttaki görüntüyü yakalıyor. Bu sayede iki oyuncu da aynı televizyonda tam ekran olarak sadece kendi karakterlerini yada araçlarını görüyorlar.

Çok basit hatta bir ilkokul çocuğunun bile kendi kendine yapabileceği bu uygulama kısa süreli oyunlarda oldukça keyif veriyor. Yalnız bu gözlüklerin dandikliği ve bir süre sonra da sıkması sonucu Dual Play deneyimi genelde kısa sürüyor. Tabi gözlükler sadece tek bir resmi yakaladığı için Dual Play seçeneğinde 3D oyun oynama opsiyonu da ortadan kalkmış oluyor. Ha siz diyeceksiniz şimdi;

 '' Ya 3D oyun kaç kez oynadın''
valla üç beş defa,
 ''Peki Dual-Play oyun kaç defa oynadın''
valla üç beş defa.

Ben derim ki sizde bi deneyimleyin fakat bunun için gidipte televizyonunuzu falan değiştirmeyin.


Paylaş:

19 Ağustos 2014 Salı

PlayStation 2 Softmod

Playstation 2 cihazlarının softmod işlemi belkide tüm cihazların arasında en dertsiz olanı çünkü cihaz içerisinde herhangi bir HDD ihtiyacı duyulmadan tamamen Memory Card ve usb stick içerisine kaydedilen programlar aracılığıyla bu işlemi gerçekleştiriyoruz. Ayrıca cihazların görmediği memory cardları da bu şekilde formatlayıp tekrar kullanılabilir hale getirmek te başka bir faydası

Gerekli içerik

  • Free MC Boot diski
  • Çipli bir PS2 (Sadece memory card formatlamak için gerekli. Bu formatlanan kartı çipsiz cihazlarda da kullanabiliriz)
  • Usb bellek (max. 8gb ideal büyüklük, sonrası kasıyor)
  • PS2 Memory card
  • USBUtil v2.00
  • (İndirme Linkleri)


  1. İlk iş olarak bilgisayarımızda FMCB diskini iso olarak yazdırıyoruz. (FMCB diski oluşturmak için gerekli .iso dosyasını buradan indirebilirsiniz)
  2. Daha sonra bu diski ve memory cardımızı çipli PS2'ye takıp sistemi açıyoruz
  3. Sistem açıldığında önce memory card formatlama işlemini sağ üst köşedeki sekmeden gerçekleştirmem gerekli.
  4. Formatlama işlemi tamamlandıktan sonra multi version install sekmesi yardımıyla fmcb'u memory card'a yüklüyorum.
  5. Yükleme işlemi tamamlanınca memory card'ı cihaz üzerinde bırakıp diski çıkarıyorum. Sistemi yeniden başlattığımızda artık FMCB ekranı bizi karşılıyor. Burada ihtiyacım olan ''Open PS Loader'' programı. Eğer bu program dizinde yer almıyorsa bilgisayardan usb belleğin içerisine kullanacağımız bir versiyonu yüklemem gerekecek. (opl dizinde yer alıyorsa bu sekmeye girip direk 8. maddeden devam edebilirsiniz)
  6. İnternetten opl programını indirip gerekli .elf dosyalarını Playstation'da kullanacak olduğum usb bellek içerisine kopyalıyorum. Belleği tekrar Playstation'a takarak bu adımı hızlıca geçmiş oluyoruz.
  7. FMCB menüsünden ''uLaunchELF'' uygulamasına basıyoruz. Bu program yardımıyla makinemizde .elf uzantılı dosyalar ile işlem yapma şansım olacak
  8. File Browser'ı seçtikten sonra önümüze klasörler geliyor. Bu klasörler içerisinde ''mc0'' ve ''mc1'' cihaza taktığım memory cardları, ''mass'' usb belleğimi, ''hdd'' ise varsa hard diskimi gösteriyor. Bizim opl programımız usb stickte olduğu için mass'in içerisine girip opl'yi çalıştırıyoruz.
  9. opl açıldıktan sonra usb sekmesine tıkladığımızda belleğimizde mevcut olan oyunların listesi karşımıza geliyor. Herhangi birine girip oynamaya başlayabiliriz.
.iso formatındaki oyunları dönüştirme ve yükleme

  1. USBUtil v2.00 programını bilgisayarımızda çalıştırıyoruz. Burada karşımıza gelen pencereyi close sekmesinden kapatıyoruz
  2. Sol üst köşede yer alan ''File'' sekmesi altındaki ''Create game from iso'' sekmesine tıklıyoruz
  3. Çıkan ekrandan önce dönüştürmek istediğimiz .iso dosyasını bulmam gerekmekte. Ardından bu dosyadan oluşturulacak ul. dosyalarını hangi klasöre çıkartacağımı sağ taraftan seçiyorum.
  4. Son olarak ''Create'' düğmesine basıp işlemimizi gerçekleştiriyoruz. Burada seçtiğimiz klasör içerisine ul. ile başlayan bir dizi dosya oluşturuluyor. Bu dosyaların tamamı bizim oyunumuza ait. Bu dosyaların hepsini kopyalayıp usb belleğimizin ana dizinine yapıştırıyorum.
Oyunları usb bellekten oynatırken karşılaşılan en büyük sıkıntı oynanabilirliğin akıcı olmasına karşın sinematiklerin devamlı olarak takılması çünkü ps2 üzerinde bulunan usb girişi hız bakımından sinematiklerde sınıfta kalıyor. Bu programlar içerisinde bulunan HD Loader ile eğer bir harddisk takabilme imkanınınız varsa oyunları oraya atmanız en sağlıklısı çünkü usb oynatma yönteminde ben birden fazla oyunu aynı anda belleğe yükleyip oynayamadım. Yukarıda bahsettiğimiz ul. dosyalarından ilki bizim oyun listemiz. Tüm dönüştürdüğümüz oyunlarda bu listede kendi adları yazıyor. Birden fazla oyun dönüştürdüğümüzde USBUtil'de bu listeyi güncellemek gerekli yoksa cihaz oyuları görmüyor. Güncellesek ve cihaz oyunları görse bile ne yazıkki çoğu zaman oyun açmıyor. Bu handikapları olmasına rağmen bence oldukça kolay ve başarılı bir uygulama. Düşünsenize bir defa cracklediğiniz bir memory card ve usb bellek ile tüm ps2'lerde (slim yada fat fark etmiyor ama ben çoğu modelde sonuç almama karşın NTSC / J 90006 modelde bu yöntemi kullanamadım) bu sistemi çalıştırıyor.




Bu yazıyı beğendiyseniz bizi sosyal ağlarda takip edebilirsiniz
Paylaş:

Popüler

Son