Bilgisayar kasaları çoğu zaman önemi çok fazla farkedilmeyen ve arka plana atılan bileşenlerdir. Halbuki binlerce lira verip topladığınız donanımları daha düzenli monte etmek, düzgün bir soğutma sistemi oluşturmak içşn yegane olan ve görsel açıdan da devamlı gözümüz önünde bulunan parçalardır. Evet kabul etmek gerekir ki çok abartılı ve fuzuli pahalı olan kasa tipleri mevcut piyasada ama bir oyuncu için sıradan bir pc kasası da pek tatminkar değildir.
Bugün fiyat performans açısından kullanıcıyı son derece tatmin eden ürünler üreten Zalman markasının Z9 Plus modeline ufak bir göz atacağız.
Kasamız gayet büyük bir kolide elimize ulaşmakta. Standart olarak atx mid tower olan kasa bu standardın sınırlarını zorlayacak ölçülere sahip.
Kutuyu açtığımızda ilk gözümüze çarpan unsur yan kapakta yer alan iki adet pencere oluyor. Bu pencereler kasamızın içerisinde bulunan donanımlarımızın görsel olarak sergilenmesini sağlamakta. Ön tarafta bulunan ızgaralar sıradan kasalar gibi plastik değil metal aksamdan oluşuyor. Bu ızgaralar çıkartılıp üç adet dvd-rom ve bir adet kart okuyucu takma imkanımız var. Bu kapakların hemen altında bulunan büyük bir Z harfi görünümünde oluklar bulunmakta. Bu olukların altında yer alan mavi ledli fan hem görsel olarak kasaya renk katmakta hem de sabit disklerimizin soğutulmasını sağlamakta.
Kasanın ön panelinde 2x2 USB 2.0 bağlantıları bulunuyor. Günümüz içi bunların en azından ikisinin USB 3.0 olmaması bir dezavantaj ama zaten kasa yeni sürüm bir ürün değil. USB portlarının arasında kulaklık ve mikrofon çıkışları bulunuyor. Sol tarafta ufak bir led ekran yer almakta. Bu ekran kasanın içerisinde yer alan sensör sayesinede iç sıcaklığı santigrat cinsinden göstermekte. Tabi buradaki ölçümün ısı sensörünü kasanın neresine bağladığımız ile ilgili olduğunu unutmamak gerekli.
Gözümüzü biraz yukarı kaydırdığımızda kasanın üst panelinde markanın da yazılı olduğu plastik bir oluk bulunmakta. Bu oluk telefon, mp3 player, harici disk gibi donanımları koymamız için tasarlanmış bir bölüm. Bu oluğun arkasında altında iki adet mavi ledli fan bulunan ızgaralar yer almakta. Bu fanların kontrolü istendiği takdirde ön paneldeki kontrolcüden sağlanabilir bir yapıya sahip.
Kasanın arkasını çevirdiğimizde standart kasalara nazaran farklı gördüğümüz nokta egzos fanının hemen altında yer alan ve eğer bir sıvı soğutma sistemi kullanıyorsak onun borularını geçirmemize yarayan delikler yer alıyor.
Dışardan göz attığımız kasanın içerisini açtığımızda da gayet geniş ve kullanışlı bir montaj alanıyla karşılaşıyoruz. güç kaynağı kasanın alt kısmına yerleştirilmiş bir şekilde. Güç kaynağının hemen arkasında ve kasanın tabanına denk gelecek şekilde yine bir fan boşluğunu görüyoruz. Sabit diskler için altı adete kadar desteklenen boşluklar vidasız montaj yapılacak şekilde tasarlanmış. Anakart için olan bölüm ise en geniş kartları bile destekleyecek büyüklükte. Yine en ve derinlik bakımından ekran kartlarımız da rahat bir şekilde montaj edilebilinir.
Kasanın kenarlarında kablo saklmaya yarayan oluklar çok geniş olmasa bile iş görür vaziyette. Ayrıca diğer kapağı açtığımızda anakartın arkasında tam işlemcinin arkasına denk gelen bir açıklık mevcut. Bu sayede işlemci fanı ve işlemciyi sökmemiz gerektiren durumlarda anakartı çıkartmak zorunda kalmıyoruz. Ayrıca buraya gizlenen bir de 2.5 inç ssd yuvası bulunmakta
Kasamızın geneli metal bir yapıya sahip olduğundan ötürü içerideki ısının homojen dağılmasını sağlamakta ve bu da bir artı. Ayrıca 8 adete kadar takılabilen fanlar ile gayet düzgün bir soğutma sağlayabiliyoruz. Görünüş açısından gayet eli yüzü düzgün, çok alengirli olmayan bir yapıya sahip. Kasanın içi ve dışı tamamen mat siyah, ön paneldeki plastik bölümler ise piano black denilen parlak yapıda bulunmakta. Tüm artı yönlerine rağmen USB 3.0 port eksikliği biraz can sıkıcı bir unsur. Sizde denkleriyle karşılaştırın ölçün biçin, ben memnun kaldım. Herkese iyi oyunlar.
Not: Bu blogda yapılan tüm uygulamalar, çoğu birden fazla olmak koşuluyla denenmiş ve denemelerin tamamında olumlu sonuç alınmıştır. Buna rağmen bu metodların uygulanması sırasında doğabilecek her türlü olumsuz etki uygulamayı yapan kişinin sorumluluğundadır ve hiçbir şekilde oyunlaboratuvari.blogspot.com.tr yada yazarlarından herhangi biri mesul değildir.