11 Temmuz 2015 Cumartesi

Kara Kutularda Cızırtılı Ses ve Görüntü Kaymasının Ayarlanması

Atari 2600 cihazlarının klonları olan Karakutular çoğumuzun çocukluk yarenleridir. Benim de bu cihazla tanışmam bir sünnet tesellisiyle elime tutuşturulan kutuyla başladı. Tabi o cihaz bi dizi badireler atlattıktan sonra şuan kimbilir nerelerde. Şansı varsa birileri onu bit pazarından bulmuştur eğer geri dönüşüm yollarına düşmediyse.

Yıllar sonra bu cihazın bir kopyasından bulup çalıştırma imkanı yakaladım. Tüplü tv'de görüntüyü yakaladığımda ses son derece cızırtılı, ince ayarlarla sesi düzelttiğimde ise görüntü kaymış bir şekilde çıkıyordu. Ben bu sorunun düzelen bir ayar olduğunu düşünmezken Cengiz, board üzerinde bulunan iki ayar vidasıyla bu sorunun çözüleceğinden bahsetti ve kendimi elimde kontrol kalemiyle buluverdim.

Cihazın arkasındaki 4 vidayı açınca beni son derece gariban bir kart karşıladı. Kartuş girişinin hemen yanında bulunan "Game Select" switch'in sol üst ve sağ alt tarafında kalan iki adet ayar ünitesi bulunuyor (ne diyim bilemedim, düğme desen değil vida desen değil). Bunlardan biri alyan anahtarı diğeri ise tornavidayla ayarlanıyor. Adamlar böyle bir ayrım yapma yoluna gitmişler. Board'u böyle çıplak haliyle çalıştırıp görüntü ve sesi istediğim netliğe gelinceye kadar ayarlıyorum. Makinanın gerekli ince ayarlarını yapınca sesin ve görüntünün netliği yavaş yavaş kendine geldi. Her iki ayarda da tatmin edici netliğe ulaştığımda cihazın güç ve görüntü bağlantısını kesip tekrar montajını sağlıyorum. Son bir kontrol için bu montajlı haliyle de bi çalıştırıp bakayım dedim, sonuç pürüzsüz. Basit fakat sorun çözen bir yöntem


Bu yazıyı beğendiyseniz sol alt köşedeki butonlar ile paylaşabilir ve sağ üst köşeden bizi sosyal ağlarda takip edebilirsiniz
Paylaş:

9 Temmuz 2015 Perşembe

Guitar Hero Davul Takımı Tamiri

Oyunseverlerin genelde çok heves edip aldığı sonrasında da  bi kenara bıraktığı kontrolcülerden birini tamir edeceğiz bugün. Guitar Hero ve Band Hero takımlarının en çok arıza çıkaran(şimdiye kadar çıkarmamışsa bile mutlaka çıkaracak olan) parçası davul setleridir. Devamlı suretle darbeye maruz kalan pedler elektrik sinyallerini altlarında bulunan sensörler aracılığıyla ana kumandaya iletirler. Zamanla bu sensörlerin kablo bağlantılarında olan kopmalar davulun hassasiyetinin azalmasına yada kaybolmasına sebep olur. Benim elimdeki davul seti de böyle bir arızayla heder olmuş bir halde.

Tamir işlemine öncelikle arka korumadaki vidaları sökmeyle başlayalım. Burada kontrolcünün altında bulunan iki vida kol ile seti bağlıyor diğer vidalar ise arka kapağı gövdeye sabitlemekte.



Vidaların tamamını açınca gövdede üç tane sensör bizi karşılıyor. Bu takımda en solda trampete karşılık gelen kırmızı pedde sorun yaşıyorduk.. Görüldüğü gibi diğer pedlere ait sensörlerin kablo bağlantıları sorunsuz gözükürken kırmızı pedinkiler tamamen kopmuşlar. Bu kopan telleri bildiğimiz basit bir elektrik bandıyla yerlerine tutturup diğer iki sensörü de bu yöntemle sağlamlaştırıyorum. Bu yöntem bana da ilk başta derme çatma geldi fakat cidden çok verimli. Bir alternatif olarak da lehimleme yöntemine gidilebilir. Tabi ki bu yöntem bantlamaya göre daha sağlıklı olacaktır. Lehim işlemini gerçekleştirirken kırmızı kabloyu dışarıdaki sarı çembere siyahı ise içerideki metalik bölgeye tutturup diğer bölüme taşırmamaya dikkat etmeliyiz. İşlem sonunda bir sıcak silikon tabancasıyla bu bağlantıları sabitlemeliyiz. Ben hem vaktim olmadığı hem de havyamı dükkana götürdüğüm için bantlama yöntemiyle şansımı denemek istedim.
İşlemi tamamladıktan sonra Kontrolcüyü oyuna bağlayıp deneme yaptığımızda hassasiyeti gayet yüksek bir şekilde çalıştığını görüyoruz. Artık montaj işlemini yapıp zillere geçebilirim.




Zil kısmına geçtiğimde buradaki sensörleri de yine aynı yöntemle sağlamlaştırıyorum fakat burada dikkat edilecek konu bandı sensörü tamamen kaplayacak şekilde çekersek zile çift vurma yapabiliyor. Bunun hassasiyetini ayarlamak artık kullanıcıya kalmış bir durum.

Yaptığımız bu ufak müdahale davul setimi kendine getirdi. Sizde böyle bir sorun yaşıyorsanız yukarıda bahsettiğim yöntemler ile verim alabilirsiniz. Yinede yapılan işlemlere rağmen sensörlerde hassasiyet sağlayamamışsak artık sensörleri değiştirme vakti gelmiş demektir. Sensörler kontrolcü kartına konektörlerle bağlı olduğu için söküp yenisini takmak son derece kolay.


Bu yazıyı beğendiyseniz sol alt köşedeki butonlar ile paylaşabilir ve sağ üst köşeden bizi sosyal ağlarda takip edebilirsiniz
Paylaş:

Popüler

Son