21 Eylül 2014 Pazar

Batman Forever



1980 sonu 90 başlarında bir çizgi roman uyarlaması olarak Batman serisi büyük sükse yapmıştı. Daha önceleri tv dizisi şeklinde işlenen karakter beyaz perdede Michael Keaton tarafından kimlik kazandı. İlk filmde Jack Nicholson ikinci filmde ise Danny DeVito yardımlarıyla seriye büyük katkılarda bulundular. Zaten o dönemlerde Marvel sinemada henüz yok. Süper kahraman deyince bir Süperman bir de Batman filmleri gelirdi akla. Sanırım bir de Flash'ın dizisi vardı TRT'de. İşn özü DC Comics hakimiyetini kurmuştu.

Piyasada hazır müşterisi bulunurken Jim Carrey, Tommy Lee Jones, Nicole Kidman (Bu arada daha önceki filmlerde de Kim Basinger ile Michel Pfeiffer oynamıştı. Batman kızı olmak iyi bir şey) gibi isimlerle bomba bir kadro kurup rezil bir film yapmışlardı. Bu filmle ilgili herşey olduğu gibi video oyunları ve kutu oyunu da tek kelimeyle berbattı. 2 sene sonra bir film daha çekip yerin dibine soktukları efsaneyi anca 8 sene sonra diriltmeyi başarabilmişlerdi.

İşte bu rezil pazarlama ürünlerinden biri olan ''Batman Forever'' kutu oyunu bir yılbaşı günü dayım tarafından benim coşkulu isteklerim üzerine hediye edilmişti.



Oyunu elime aldığımda ilk dikkatimi çeken şey 3D ibaresi olmuştu. Zaten o seneler yılbaşında dansöz çıkacak diye gazeteler üç boyutlu gözlük dağıtmıştı, biliyorduk kıyısından köşesinden. Artık çocuk aklımla ne hayaller kurduysam. Tabi üç boyut derken en, boy, yükseklik kasdettiğini sonradan anlattılar bana. Bu bahsettikleri 3D öyle fare kapanı tarzında falan anlaşılmasın sakın. Dostlar alışverişte görsün diye yapılmış bir sallamasyon.



Oyunda 4 adet iyi karakter piyonu, Two Face ve onun klonları (Aynı piyondan 4 adet) ile kenarda oturup hiç bi vasfı bulunmayan Bulmacacı piyonları vardı. Gotham şehri sirki şeklinde oyun tablasında amaç, Bulmacacı tüm seyircilerin (6 adet seyirci kartı var, bunların bir yüzü normal diğer yüzü beyinleri yıkanmış durumları simgelemekte) beynini yıkamadan bitiş noktasına ulaşmak. Sıra bize geldiğinde 8 yüzlü bir zar kullanıyoruz. Bunların 2 yüzünde düz yeşil bir zemin var. Bu zar geldiğinde seyircilerden bir grubunun normal hali beyni yıkanmış hale dönüyor.



2 yüzünde ise Batman logosu bulunuyor. Bu zar geldiğinde ise Batman'in Batarang mekanizmasıyla alevli halkaya 3 adet atış yapıyoruz. Eğer atışlardan biri bu halkadan geçerse hem seyircilerden bir grubu normal haline geri döndürüyoruz hem de en önde bulunan oyuncunun bir kare önüne geçiyoruz. Halkaya atış yerine TwoFace piyonlarından birini de vurabilirz. Ayrıca illa bu mekanizmayı kullanmak istiyorsak zar atma hakkından feragat edip 1 atış hakkı kazanabiliriz. Zarın kalan dört yüzünde ise rakamlar bulunmakta. Oyunda ilerlerken TwoFace bulunan bir haneye geldiğimizde oyundaki kartondan para ile yazı tura atılıyor ve eğer temiz taraf bize denk gelirse yırtıyoruz.

Oyun tamamen bundan ibaret. İlk oynayışta bile zevk vermeyen ve zamanına göre epey bir pahalı olan bu  oyunu yine de şu anda elimde bulundurmak isterdim.

Oyuncu Sayısı: 2-4
Yaklaşık Oyun Süresi: 15dk
Yaş Kategorisi: 6 ve üzeri
Tasarım: 1995
Paylaş:

20 Eylül 2014 Cumartesi

Milyoner


Hepimizin evinde mutlaka ismi değişse de cismi baki olarak bulunan oyunlardan biri de Milyoner'di. Zaman içerisinde milyon kavramının cebimizdeki bir banknottan ibaret olmasıyla bu oyunun ismi Milyarder olarak değişmiş, ilerleyen on yıl içerisinde ise milyarın banknota dönüşmese bile artık cebimizde yer almasıyla oyun türevleri Trilyoner olarak adlandırılmaya başlamıştı. Allahtan paradan altı sıfır zamanında atıldı da kıçımızdan Trilyar diye bir kavram uydurmak zorunda kalmadık.

Oyun için Yuma firmasının lokomotiflerinden biri olduğunu söylememiz sanırım yanlış olmaz. Kare şeklinde 3 kademeden oluşan bir tahtaya sahip olan oyunda amacımız isminden de anlaşılacağı gibi Milyoner olmak. Bu hedefe ilerlerken de dar gelirli olarak başladığımız hayatta lüks bir yaşam seviyesine atlamamız gerekmekte. Oyunda küçük esnaf olarak başladığımız ticaret yaşamında giderek büyüyebiliriz, at yarışı ve borsa oynayarak paramızı katlayabilir yada hiç kendimizi zorlamadan zengin bir kısmet ile sınıf atlayabiliriz. Tabi bunların yanı sıra boşanmakta var iflas etmekte yada kumarda tüm parayı batırmakta. Tüm bu yatırım işleriyle haşır neşir olurken bir yandan da seçkin sosyal kulüplere üye olmayı ve eğitimimize yatırım yapmayı da unutmamalıyız. Sonuçta cemiyet:) yaşantısı kolay değil.

Bu oyunda ben devamlı küçük esnaf kaldığım için parsayı hep diğer oyuncular toplardı, bu sebepten de pek oynamak istemezdim. Oyunda şans unsuru oldukça fazla ve eğer zar sizi sevmezse ızdıraba dönüşebiliyor. Bunun dışında güzel mizahi ögeler barındıran tatlı bir oyun. Oyundaki ince noktalara bakınca hafif bir Nuri Kantar hali de hissedilmiyor değil. Yine yurtdışında benzerleri olmasına rağmen bire bir uyarlanmış olduğu bir oyun yok.

Oyuncu Sayısı: 2-6
Yaş Kategorisi: 9 ve üzeri
Yaklaşık Oyun Süresi: 60dk
Tasarım: 198x

Paylaş:

18 Eylül 2014 Perşembe

Gırgır



1980 ve 1990'lı yıllarda çocukluk-gençlik dönemini geçirmiş olanlar için Gırgır önemli bir figürdür. Bilgisayar oyunlarının bu kadar erişilebilir olmaması ve ülkenin buhran yıllarını tam atlatamaması, ucuz eğlence araçlarına olan ilgiyi iyice pekiştirmiştir. Filmlerde gördüğümüz Amerikan aileleri gibi bir oyun alışkanlığı ülkemizde yer bulmasa bile her anne-baba mutlaka çocuğuna böyle bir oyun almıştır. Her gelir düzeyinden insanın evinde bulunabilen birer obje olmaları da oyunların belli bir kesme ait olmayıp halk arasında yayılabilmesini sağlamış. Böyle bir atmosfer altında, yurtdışında tutmuş olan kutu oyunları devşirme şekilde üreten Yuma firması yine ülkemize adapte edilmiş bir oyun piyasaya sürmüş. Bu sefer bir mizah fenomeni olan Mad'in uyarlamasıyla karşımıza çıkmışlardır.



Oyun bulundurduğu materyeller bakımında Monopoly ve türevi olan ticaret oyunlarına benziyordu. Onlar gibi para ile oynanıyor ve yerden şans kartları çekiliyordu. En büyük farkı ise oyundaki amaç en çok parayı toplayabilen olmak değil, elindeki parayı en çabuk bitirebilen olmaktı. Oyun neredeyse her yönüyle diğer oyunların zıttıydı. Oyuna ilk olarak en düşük zarı atan başlardı ve diğer oyunlardaki gibi saat yönüne değil onun tersi yönde ilerlenirdi. Oyunda tam elinizdeki parayı bitirmek üzereyken bir oyuncu yerden bir kart çeker ve herkes sağındakiyle yer değiştirirdi. Bir bakmışsınız ki oyunun en zengini oluvermişsiniz.



Şans kartlarının içerisinde ''Kartı başına koy ve masanın etrafında geri geri yürü'' diyeni de var zıplayıp havada asılı kalmanı isteyende. Hatta oyun tahtasındaki hanelerden birinde ''Eğer adın Abuzittin Gamlıoğluzade ise 1.329.063.08 TL alırsın'' yazılıdır ve oyunun içerisinde bu meblağda banknot da bulunur. Bugünlerde oldukça soğuk gelen bu espiriler oyun içerisine daldığınızda hala size tebessüm ettirebiliyor.

Bir kuşak için eleştiri ve muhalefetin, üçüncü sınıf hamur kağıt üzerinde çizgilerle hayat bulan ismi Gırgır bir sonraki jenerasyonun da bu şekilde hayatına girmişti. Gırgır dergisiyle hiçbir organik bağı olmamasına rağmen hem dergi popülaritesinden faydalanmak için hem de Amerikadaki en büyük mizah dergisinin oyununu uyarlamak için Türkiye'nin en büyük mizah dergisinin isminin kullanıldığını ne kimse inkar ediyor ne de böyle bir iddiada bulunuyor. Bunun yanında hem oyunun konseptini vermek açısından hem de alt tarafı bir kaç saat hayattan uzaklaşmak için oynanan bu tür oyunlarda bile insanların gözünü para hırsı bürümesine yaptığı dokundurmalarla, sahip olduğu ismi taşımakta bir zorluk çekmeyen Gırgır oyun tarihinin en zırtapoz oyunları arasında böylece yerini alıyor.

Oyuncu Sayısı: 2-4 Kişi
Yaş Kategorisi: 100 aylık ver üzeri
Ortalama Oyun Süresi: 60dk
Tasarım: Jack Burton Davis / 1979
Paylaş:

Fare Kapanı

Fare Kapanı oyunu üç boyutlu masa üstü oyunlarında gerçekten 3 boyutlu olan ender oyunlardan biridir. Sırf oyun tablasına göre değil mekanizmalarının kendi başlarına da bu özelliği taşıdığı ve tüm mekanizmanın işlevsel olduğu harika bir tasarımdır. (3D olarak nitlelendirilen bazı oyunlar sadece resimli karton parçalarını oyun tablasına diklemesine oturtarak üç boyutlu olduklarını iddia ederler bkz Batman Forever)

1963 yılında Ideal Games tarafından yayınlanan ilk Fare Kapanı oyunu Marvin Glass tarafından tasarlandı. Bu tasarım Glass'a aitti ait olmasına fakat dizayn hakkında karikatürist Rube Goldberg ile telif ve patent hakları konusunda baya ciddi bir çekişmeye girmişti.

''Rube Goldberg çizimlerinde çık basit bir işi gerçekleştirmek adına çok büyük ve karmaşık mekanik cihazlar yaratıyordu. Daha sonraları bu gibi tasarımların tamamına genel olarak Rube Goldberg Makinesi denilecek ve tüm dünya tarafından bu makinelerin babası kabul edilecekti. Ülkemizde de Prof Zihni Sinir mizah basınında rube Goldberg Makineleri geleneğini sürdürmektedir.''


Rube Goldber Peçete Makinesi



Glass kendisine ait olan bu oyun için herhangi bir ücret ödemek istemiyordu. Daha sonraları Goldberg tasarımından esinlenilen oyunlar Crazy Clock (1964) ve Fishing Bait (1965) üretildi. Tüm bu gelişmelerden sonra Goldberg Glass'a karşı yasal bir girişimde bulunmayı reddetti. Tasarımlarının bu sayede telif haklarını koruyabileceğini ve farklı oyun firmalarına satılması muhtemel bu oyunları kullanabileceğini düşündü.



Tasarlanan bu ilk fare kapanında 4 oyuncu farklı renklerdeki fare figürlerini alıp oyun tablasında peynir parçalarını toplamayı amaçlıyordu. Oyun tahtasında ilerledikçe bir yandan da tek tek mekanizma paarçalarını oyun alanına yerleştirerek kapanı kurmaya çalışıyorlardı. Kapan ikili bir çark sistemiyle başlıyordu. Bu çark sistemiyle bir postal, içinde top olan kovaya vuruyor, kovadaki top önce zig zag merdivenden düşüp spiral bir kanaldan geçiyor ve daha sonra düştüğü yerde ikinci bir mekanizmayı tetikliyordu. Burada da boruların üzerindeki bir el başka bir topu küvetin içerisinden yuvarlıyor, küvet deliğinden düşen bu top bir tahterevalliyi harekete geçirip üzerindeki yüzücüyü su dolu kovanın içine zıplatıyor ve kapan farenin üzerine iniyordu. Bu tasarım, plastik parçaların zaman zaman renklerinin farklılaşması dışında yıllar boyunca hiçbir değişikliğe uğramadı.



2006 yılında oyunun tasarımı İngiltere'de tamamen değiştirildi. Yeni oyun dizaynında bir yerine üç farklı kapan tasarımı konuldu ve bu kapanlar oyun başlamadan önce tamamen kuruluyordu. İlk versiyon oyundaki Peynir Kafesi tuzağının yeni düzenlemesinin yanı sıra kapanlar arasına, kaydırak mekanizmasının sonunda bulunan ve patlayan bir oyucak kutusu ile mutfak lavabosundan başlayarak ilerleyen ve fareye tekmeyi patlatan bir postal tuzağı da ilave edilmişti. Mekanizmaları harekete geçirmek için ise artık bir klozet kullanılıyordu. Oyunda yer alan 3 adet bilye bu klozete atılıyor ve bir fare herhangi bir kapana geldiğinde sifona basılıyordu. Rastgele olarak üç tuzaktan birine düşen bilyeler eğer sizin bulunduğunuz kapanı harekete geçirmezse yolunuza devam ediyordunuz.

Tasarlandığı ilk yıllarda tamamen çocuklara yönelik olarak düşünülen bu oyun, yıllar önce çocuk olarak bu oyunu oynayan bugünkü büyüklerin hala zevk alabildiği ve kendi çocuklarıyla zaman geçirirken keyif duyabilecekleri bir aktivite halini almıştır.

Oyuncu Sayısı: 2-4
Yaş Kategorisi: 6 ve üzeri
Ortalama Oyun Süresi: 30dk
Tasarım: Marvin Glass / 1963


Paylaş:

16 Eylül 2014 Salı

Nasıl Başkan Olunur?

Bu oyuna yıllar önce sahiptim ve şu anda elimde olmadığı için büyük pişmanlık duyuyorum. Aslında kutuyu açıp oyunu kurduğunuzda çok ahım şahım birşeyle karşılaşmıyorsunuz. Ortasında kocaman bir Türkiye haritası olan ve iki farklı kademeden oluşan bir oyun kartonu.

Yurtdışında bir çok başkanlık ve seçim oyunu bulunmakla birlikte ülkemizde ki rejim ABD rejimiyle uyuşmadığı için birebir esinlenilen bir oyun bulamadım. Bu durum da oyunu özgün bir tasarım haline dönüştürüyor. Oyuna başlarken tüm oyunlarda olduğu gibi zar, piyon ve oyun kartonu üçlüsünü masaya açıyoruz. Bu oyunda diğer ticaret oyunları gibi her oyuncunun belli bir bütçesi var. Bu bütçe başkanlığını yaptığınız parti bütçesi aslında. Oyuna tüm oyuncular ilk parkurda başlıyor. Bu parkurdaki her bir karede Türkiye Cumhuriyeti'nin bir şehrinin ismi yer alıyor. Zar atıp ilerlediğinizde daha önce hiçbir partinin seçimi kazanamadığı bir şehrin hanesine geldiyseniz zar atıyorsunuz ve 4-5-6 sayıları geldiği takdirde bu şehirdeki seçimi kazanıp Meclisteki sandalye sayınızı 1 arttırıyorsunuz. Oyunun bu parkurdaki amacı kişi sayısına göre belirlenen ve hükümeti kurma yetkisini alabilmenizi sağlayacak olan sandalye sayısına erişmek olacaktır. Bu amaç uğrunda bütçenizden belli harcamalar yapıp tv, radyo, yazılı basın gibi kanallardan propaganda yapmaya ihtiyaç duyabilirsiniz.

Yeterli Milletvekili sayısına ulaşan parti hükümeti kurar ve bir sonraki parkura geçer. Bu parkurda hedef memlekete hizmet edip yeterli puanı bize verilen tur sayısı bitmeden toplamaktır. Burada bazen olaylar istediğimiz gibi gelişir ve her şey yolunda giderken zaman zaman da halkın gözünde prim yapmak için yolsuzluklara bulaşabiliriz. Tabi biz bunları yaparken diğer partiler seçim faaliyetlerine ilk parkurda devam etmektedirler.

Sonuçta hükümeti kuran ve yeterli hizmeti ülkeye sağlayabilen parti oyunu kazanır. Hükümeti kuran parti bu hedefi gerçekleştiremezse eğer, hükümet düşer ve iktidar olma şartı yakalayan başka partiler varsa görev onlara verilir.

Ülkemizdeki seçim süreçleri ve politikacı tutumlarına mizahi bir yönden yaklaşan oyun ilk oynanışlarda ilgi çekici gibi gelsede devamlılığı olmayan ve bir noktadan sonra kısır döngüye giren yapıya sahip.

Oyuncu Sayısı: 2-4
Yaklaşık Oyun Süresi: 90dk
Yaş Kategorisi: 8 ve üzeri
Tasarım: 199x

Paylaş:

14 Eylül 2014 Pazar

Bermuda Şeytan Üçgeni


Bermuda Şeytan Üçgeni orijinal adıyla Bermuda Triangle olarak bilinen ve 1976 yılında yayınlanan bir masa üstü kutu oyundur. Türkiye'de üretimi Yuma Aile Oyunları tarafından yapılmış ve tabi ki telif hakkı almak gibi bir düşünce söz konusu olmamıştır. Firma ortaklarından Bilgin Mazon tarafından yurt dışından edinilip ülkemizde üretilmiştir. Yuma oyunlarının uyarlamalarının aksine tıpkı Titanik Batıyor'da olduğu gibi bu oyun da orijinaline tamamen sadık kalarak birebir olarak üretilmiştir ve lisanslı bir üretim kalitesinde piyasaya sürülmüştür. Ayrıca o tarihlerde üretilen belki de en yüksek prodüksiyonlu masa üzeri oyun olmuştur.


Oyunda her oyuncu dörder gemilik bir filoya sahiptir ve Bermuda bölgesinde limanlar arası dolaşarak ticaret yapmaktadır. Bu dolaşım zar atmak suretiyle gerçekleşir. Her limanın 4 adet gemi kapasitesi ve her limanda aynı renkten de en fazla iki adet gemi bulunma şansı vardır. Oyuncuların bu limanların her birine uğrayıp şeker, petrol, meyva ve kereste toplaması gerekmektedir. Bu seferler sırasında ise  karşılarındaki en büyük tehlike Bermuda Şeytan Üçgeni olarak tarif edilen bölgede (Bermuda-Miami-San Juan) birden oluşan ve hangi istikamete doğru yöneleceği belli olmayan gizemli bir bulut kümesidir. Bu bulut kümesinin hareketi yine oyuncular tarafından sağlanır. Bu hareket oyun tablasının yanındaki bir çark sayesinde belirlenir ve eğer bu sis o anda sizin geminizin üzerinden geçerse içinde bulundurduğu mıknatıslar ile geminizi yutabilir. Herhangi bir oyuncunun tüm gemileri siste kaybolursa oyun sonlanmış olur. Oyunun bir diğer alternatif bitiş şekli ise belirlenen puana ulaşarak gerçekleşir.



Oyuncu Sayısı: 2-4
Yaklaşık Oyun Süresi: 45dk
Yaş Kategorisi: 8 yaş ve üstü
Tasarım: 1976

Paylaş:

Titanik Batıyor


Titanik Batıyor; orijinal ismiyle The Sinking of The Titanic ya da Abandon Ship olarak yayınlanmış olan oyunun birebir Türkçe olarak üretilmiş versiyonudur. Yuma Aile Oyunları tarafından piyasaya sürülen oyunun kutu tasarımından piyonlarına kadar tamamen orijinaline birebir sadık kalarak üretilmiştir. Firmanın ürettiği diğer oyunlardaki piyon ve plastik parçaların özensiz seçimine karşın bu oyunda plastik fıçılar, yiyecek sandıkları, mürettebat piyonlarının seçimi şaşkınlık verecek şekilde iyidir. O yıllarda ülkemizde telif hakkı verme gibi bir durumun olmadığını bilmesek rahatlıkla lisanslı üretilmş bir oyun diyebilirdik. Oyunun fark bile denilemeyecek tek farkı orijinalinde 6 adet olan filika sayısının Yuma üretiminde 4 olmasıdır.


Oyun ilk olarak 1975 yılında Ideal Games etiketiyle yayınlanmış daha sonraları ise MB tarafından üretimi devam etmiştir. Oyunda malumunuz Titanik isimli gemimiz buz dağına çarpmıştır ve su almaktadır. Amacımız gemi batmadan önce yolcuları gemiden tahliye etmek ve yeterli seviyede su, yiyecek stoğu yapmaktır. Oyunda çift zar atarak geminin içierisinde ilerlenir ve yolcular kamaralarından birer birer kurtarılır.


Bunu yaparken önümüze gelen yiyecek ve içecek stoklarını da toplamamız gerekmektedir. Oyuncuların attığı zarlarda gelen her 1 ve 6 sayısı için ise gemimiz bir kademe daha suların altına gömülmektedir. Burada dikkat çeken nokta, tamamen iki boyutlu karton bir oyun alanı üzerinde koskoca bir geminin suların altına gömülüşünü bize hissettiren oyun tasarımıdır. Her oyuncu kurtarmakla yükümlü olduğu yolcuları yeterli su ve yiyecek stoğuyla birlikte kurtarma gemisine ulaştırmak amacındadır. Bunu becerebilen ilk oyuncu oyunu kazanır.



Oyuncu Sayısı: 2-4
Yaklaşık Oyun Süresi: 45dk.
Yaş Kategorisi: 8 ve üzeri
Tasarım: 1975
Paylaş:

10 Eylül 2014 Çarşamba

Xbox Original Hafızaya Oyun, Emulatör, Uygulama Yükleme

Daha önceki yazılarımızda xbox'ımızın softmod işlemlerini yapmıştık. Bu işlemlerdeki amacımız makinemizin hafızasını genişletip buraya oyun yükleyerek hem daha seri oyun yükleme sürelerine kavuşmak hem de cd okumadaki hatalardan muzdarip olmamızı engellemekti. E tabi ki de asıl amaç kopya oyun oynamaktı . Bunun yanı sıra bazı eski konsolların oyunlarını da oynayabilme imkanı yakalamamız ise işin cabası. Bu yazıda xbox içerisine uygulama ve oyun yüklemeyi yaparken hangi yolları izleyeceğimize bakacağız


  1. Oyun Cd'sinden hafızaya oyun kopyalamak; Bu işlemi yaparken yükleyeceğimiz oyunun cd'sini cihaza taktıktan sonra softmod boot ekranından   System -->  Misc --> Copy Game Disc sekmelerine girip diski hafızaya kopyalıyoruz.
  2. İnternetten indirilen oyunları hafızaya atmak; İnternetten oyun indirmek için The IsoZone sitesini ziyaret edebilirsiniz. Bu siteden indirdiğiniz oyunları uygun bir program aracılığıyla (Winrar, 7z, ultraiso vb) açarak içerisindeki dosyalara ulaşıyoruz. Bu dosyaları oyunla aynı isimli bir klasör oluşturarak bu klasörün içerisine yapıştırıyoruz. Daha sonra filezilla tarzı bir ftp programı ile xbox ve pc arasındaki bağlantıyı sağlıyoruz. Yarattığımız oyun klasörünü xbox içerisinde F: dizini altındaki Game klasörü içerisine yapıştırıyoruz.
  3. Emulatör yükleme; Emulators adında bir klasör oluşturun. Bu klasör altına indirmiş olduğunuz emulatörleri klasör klasör atın. Her emulatör kalsörünün altında Roms adında bir klasör olacak (Eğer yoksa siz oluşturun) bu klsörler içewrisine istediğimiz oyun romlarını kopyalayın. Hazırlığını bitirdiğimiz Emulators klasörünü xbox F: bölümü içerisinde ana dizine kopyalayıp yapıştırın.
  4. Skin ekleme; İndirdiğiniz skin klasörünün içerisindeki dosyaları .xml klasörüyle birlikte E: --> skins klasörü ana dizinine yapıştırın
    Bu yazıyı beğendiyseniz sol alt köşedeki butonlar ile paylaşabilir ve sağ üst köşeden bizi sosyal ağlarda takip edebilirsiniz
Paylaş:

9 Eylül 2014 Salı

Xbox Original Hata Kodları

Bugün bir arkadaşımın xbox'ını softmodlarken bazı hata kodlarıyla karşılaştık. Bu hata kodları yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu makinenin bize anlatmasının en kestirme yolu. Bu sayede sıkıntının nerede olabileceği ve onarmak için nereye yoğunlaşacağımız konusunda bize bilgi sağladı. Biz de bu bilgiler sayesinde sorunları ortadan kaldırıp işimize devam ettik. Eğer siz de bu kodlar ile karşılaşırsanız ne anlamlara geldiğini merak etmeyin diye kısa bir özet geçmek istedim.

02 - Eeprom check failed

       Eeprom hatası. Eğer softmod işlemi yaptıysanız eeprom üzerinde yaptığınız işlemlerde bir yanlışlık olabilir ya da eeprom çipleri fiziksel bir zarar görmüş olabilir. Cihazın içini açıp herhangi bir lehimleme işlemi yaptıysanız çiplerin üzerine lehim damlatmadığınıza emin olun.

04 - Ram check failed

       Ram hatası. Bu hatayı aldığınızda bazı şeyler cidden ters gidiyor demektir. Ram çipleri fiziksel zarara uğramış olabilir. Eğer lehim yaparken damlatmış iseniz dikkatli bir şekilde temizleyin. Ram çiplerine dokunurken de dikkatli olun, vücudunuzdaki statik elektrik çiplere zarar verebilir.

05 - kernel - HDD not locked

       HDD hatası. Genelde cihazın  softmod işlemi yapıldıktan sonra daha yüksek kapasiteli bir hdd formatlanması sırasında hdd'in kilitlenememesi yüzünden görülen hatadır. Böyle bir durumda ya harddiskin içine sistemi yeniden kurun yada başka bir disk ile tekrar deneyin. Bu süreç içerisinde cihazınızın orijinal harddiskini geri takıp makineyi kullanabilirsiniz.

06 - kernel - Cannot unlock HDD

       HDD hatası. Cihaz kilitlenmiş olan Hdd'in kilidini açamamaktadır. Kullanılan hdd başka bir mmodel anakarta göre kilitlenmiş olabilir. Böyle bir durumda o anakartta diskin kilidini açıp yeni cihaza takmak gerekmektedir.

07 - kernel - HDD timeout

       HDD hatası. HDD ve anakart arasındaki ide kablosunun düzgün takılıp takılmadığıı kontrol edin. sorun yok ise yeni bir kablo ile tekrar deneyin

08 - kernel - No HDD

       HDD hatası. Cihaz bağlı bir hdd görmüyor. Hdd güç kablosunun takılı olduğundan ve diske güç geldiğinden emin olun.

09 - kernel - HDD Parameters

       HDD hatası. Cihazınız ile uyumlu bir hdd kullanmıyorsunuz. Kullandığınız hdd değiştirin

10 - kernel - DVD timeout

       07 kodlu hatanın dvd rom tarafından verileni

11 - kernel - No DVD

       08 kodlu hatanın dvd rom tarafından verileni

12 - kernel - DVD Parameters

       09 kodlu hatanın dvd rom tarafından verileni

13 - kernel - Dashboard launch fail

       Dashboard hatası. Eski cihazların dashboard versiyonlarının xbox live bağlantısında uyuşmazlık sorunu yaşatmasından kaynaklanabilir. update yapılarak gideriliebilir. Bu işlem için nispeten yeni orjinal oyunların içinde gömülü olan update kullanılabilir.

14 - dashboard - Error loading dashboard

       dashboard hatası. Cihaz boot ederken komutları aldığı dosyanın isimlerinde bir değişiklik olmuş yada dosyalar değişmiş olabilir. Aynı zamanda softmod gibi işlemler yapılırken cihazın kapanması gibi durumlarda olabilir. Harddiski yeniden formatlayarak çözüm sağlanabilir.

16 - dashboard- Clock cannot be set

       Dashboard hatası. Herhangi bir sebeple cihazdaki orijinal ve modlanmış dashboardları kaldırdığınız zaman cihaz açılırken saat ayarlaması için herhangi bir dashboard bulamaz. Dashboardlar kaldırıldığında cihazı elektrikten çektiğiniz vakit 3 ila 5 saat arası saat ayarını hafızada tutabilir fakat daha fazla zaman geçtiyse silinecektir. Bu durum karşısında bu hata verilir. Böyle bir durumda modlanmış başka bir xbox hdd bulup cihaza takıp çalıştırmak gerekir. Böylece cihaz bir dashboard bulup saati ayarlayabilir. Daha sonra kendi hdd'inizi takıp içerisine yeni bir msdashboard kurduğunuzda sorun ortadan kalkacaktır.

20 - dashboard - The dashboard was attempted to load and failed

       Dashboard hatası. Cihaz dashboard hatası vermiştir fakat bu hatanın neden kaynaklanmış olabileceğini sınıflandıramamıştır.

21 - Anywhere

       Boot hatası. Cihaz açılırken boot etme sırasında bir hatayla karşılaşmıştır.

   
Paylaş:

Popüler

Son