Magic The Gathering 1993 yılında piyasaya çıkan ve bir matematik Profesörü olan Richard Garfield tarafından yaratılan bir kart oyunudur. Oyun, fantastik ögeler içeren bir savaş oyunu olarak basitçe tanımlanabilinir. Oyundan her biri en az 60'ar karttan oluşan desteler ile rakibi alt etmeye çalışılan stratejiler uygulanır. Burada oyuncular destelerini kendileri oluşturur. Destede başlıca Land, Yaratık ve Büyü kartları var diyebiliriz. Bu kartlar kendi içerisinde de sınıflara ayrılır.
Örneğin bazı büyüler anlık iken (Instant) bazı büyüler kart yok edilmedikçe sahada bulunabilir (Enchanment) yada sıra kendinizde olmasa dahi oyuna sürebileceğiniz büyüler de vardır (Sorcery)
Oyuncular her elde oyuna bir adet Land kartı sürebilirler ve bu kartlar hemen aynı el kullanılabilinir. Land'ler 5 ayrı renkte bulunur ve yaratıklarınızı oyuna katmak için sahip olduğunuz alanlardır. Landler yaratık yada büyülerin oyuna sürülmesini sağladıktan sonra artık o el için bloke olmuş duruma geçerler. El tekrar döndüğünde ise bu blokeleri açılır.
Yaratık ve büyü kartları ise ancak yerde Land kartı varsa ve bloke halde değilse sürülebilirler. Her kartın sağ üst köşesinde 1 veya daha fazla Land simgesi ve bir rakam bulunur. Bu Land simgesi kartın ait olduğu desteyi ve açık bulunması gereken Land rengini gösterir. Rakam ise bu bahsettiğimiz Land haricinde yerde herhangi bir renkten bulunması gereken Land sayısını bize verir.
Örneklendirecek olursak bu kartı oyuna sokmak için 2si Swamp olmak üzere toplamda 5 adet Land kartına sahip olmamız gerekmektedir. Bu kart ayrıca oyuna girdiğinde 5 hücum ve 3 savunma gücüne sahip olacaktır. Tüm kartların oyuna sürülmesi bu şekilde gerçekleşir. Land dışındaki kartların bir elde oyuna sürülme gibi bir sınırlandırılması yoktur. Yerdeki Land'ler el verdiği takdirde istenildiği kadar kart oyuna dahil edilebilinir.
Yaratıklar oyuna sürüldüklerinde eğer aksi bir ibare belirtilmemişse o el atak yada savunma yapamazlar.
Oyuncular ellerinde maksimum 7 kart olmak üzere kart seçerler. Eğer çekilen el beğenilmezse bu eli bozma hakkı vardır fakat her el bozuşda artık yerden bir öncekinden 1 eksik kart çekilir. Bozulan el Mezarlık (Graveyard) alanına atılır. Mezarlığa ayrıca oyun içerisinde ölmüş yaratıklar ve kullanılmış büyüler de atılır. Buaraya atılan kartlara oyundan çıkmış olarak bakılsa da yine de önemlidir çünkü bazı büyülerle bu mezarlıktan tekrar kart çağırma imkanı vardır.
Oyundaki bir diğer alan ise Savaş Alanıdır (Battlefield). Bu alanda elimizden oyuna sürdüğümüz kartlar yer alır. Kartlar oynayan oyuncuya dik olarak yerleştirilir ve bir turda oynanan kartlar yan çevrilerek bloke oldukları gösterilir. Böylece oyuncular hangi kartların savunma yada blokta o an aktif olabileceklerini görebilirler.
Üçüncü alan ise Kütüphane (Library) alanıdır. Bu alanda oyuncuların hazırladıkları desteler (Deck) bulunur. Oyuncular destelerini oluşturmakta özgürdürler. Aynı karttan en fazla 4 adet olmak üzere (Landler hariç. Oyuncular destelerine istedikleri adette Land sokabilirler) istedikleri şekilde deste tasarlayabilirler. Tabi bu desteleri tasarlarken kendilerine belli kriterler koymalıdırlar. Örneğin Land ağırlıklı bir deste oluştururlarsa çekecekleri kartlar ağırlıklı olarak Land gelecek ve savaş alanına istedikleri yoğunlukta yaratık süremeyeceklerdir. Land sayısında kısmaya gittikleri takdirde ise bu sefer ellerinde çok miktarda yaratık olmasına rağmen bunları açmaya yarayan Landlerden mahrum olacaklardır.
Deste içeriğindeki renk içeriği yine oyuncuların kararına kalmıştır. Tüm renkler ağırlıklı olarak belli güçlere sahiptir. Tek renkli bir destede çektiğiniz her Land kartı o destedeki yaratıkları açmaya yarayacaktır fakat diğer renk düzenlerinin getirdiği avantajlardan oyuncu mahrum kalır. Desteyi çeşitlendirmek istenirse bu sefer de Land sayısı ve çeşitliliğini normalden fazla tutmanız gerekebilir.
Destedeki yaratıkların güç seviyelerini de ayarlamak son derece önemlidir. Rakibe zarar veren başlıca kartlar Yaratık kartlarıdır. Tüm oyuncular ellerindeki yaratıkların tabi ki kuvvetli olmalarını ister fakat yaratıkların atak ve savunma güçleri arttıkça oyuna sürülmek için gereken Land sayısı da artmaktadır.
Örneğin 6/6 gücü olan Sea Monster kartı hem savunma hem de hücumda çok etkili bir karttır. Bunun yanında oyuna dahil olabilmesi için 6 adet Land kartına ihtiyaç duyar. Bu da demek oluyor ki bu kart saldırmak için en az 7 tur beklemek zorundadır. Elinizdeki tüm kartlar böyle ağır silah olması halinde hücum etmek bir yana gelen saldırılardan korunmak için dahi ciddi zorluk yaşanabilinir. Bunun yanında sadece bir adet Plant isteyen Llanowar Elves kartının daha ilk el oyuna dahil olma şansı vardır. Bu kartın da hem hücum hem savunmada zayıf kalması muhtemeldir.
Oyunda bir tur iki oyuncunun da birer kez saldırı hakkı kazanıp bunu kullanması yada bu haktan vazgeçmesi ile tamamlanır. Yani rakibine saldırı yapmış bir kart hemen akabinde gelen bir saldırıyı savunamaz çünkü bir tur daha tamamlanmamıştır. Aynı şekilde savunma yapan bir yaratık da hemen hücuma kalkamaz. Saldırı yapan yaratıklar eğer kartlarda aksi belirtilmemişse belli bir yaratığa değil oyuncuya saldırırlar. Saldırıları karşılayan oyuncu ise hükmettiği yaratıklardan isrediği yada istedikleri ile saldırı yapan kartları seçimli olarak savunurlar.

Örneğin 6/6 kuvvetinde olan Sea Monster kartı saldırıya geçti. Karşısındaki oyuncu bu kartı savunmamak, savunmak ve hangi kart yada kartlarla savunacağı kararlarını verir. Yerdeki kartlardan Dross Crocodile 5/1, Wall of Swords ise 3/5 güce sahiptir. Birer birer bu kartların ikisi de Sea Monster'dan güçsüz olmalarına rağmen birleşince 8/6 bir güce erişirler ve saldırıyı bloklarlar. Tersi olması durumunda; bu iki kartı Sea Monster blokluyor diyelim. Bu sefer Sea Monster sadece tek bir kartı bloklayabilir çünkü bir kart sadece tek bir karta karşı koyabilir. Eğer Sea Monster'ın karşısına 1/1 kuvvetinde Llanowar Elves çıksaydı savunma yapan oyuncu yine hasar almayacaktı fakat Llanowar mezarlığa gidecekti.
Yeri gelmişken Wall of Swords kartının altında yazan
Defender, flying ibaresine de yer verelim. Oyunda bazı yaratıklar flying olarak sınıflandırılmıştır. Eğer bir yaratık bu yetiye sahipse onu sadece flying özelliğine sahip diğer yaratıklar karşılayabilir. Eğer savunma yapan oyuncunun alanında böyle bir kart yoksa savunma gerçekleşemez.
Oyun sadece giriş kısmını özetlediğimiz bu gibi dinamiklerle sürer. Her oyuncunun 20 hakkı vardır ve bunları tüketen oyuncu kaybeder.
Magic the Gathering kendinden sonra çok fazla oyuna ilham vermiş bir oyun olmakla birlikte çok fazla para harcamayı gerektirdiği için benim mesafeli baktığım bir oyun. 60 kartlık iyi bir deste için yüzlerce belki de binlerce kart almanız gerekebiliyor fakat iyi destelerle oynandığında çok keyifli bir oyun
Oyuncu Sayısı: 2-4 Kişi
Tahmini Oyun Süresi: 15dk - Sonu Yok
Yaş Kategorisi: 12 ve üzeri
Tasarım: Richard Garfield / 1993